Zákaz zahrievaných tabakových výrobkov: ako ovplyvní elektronické cigarety?

Zákaz ochutených zahrievaných tabakových výrobkov a TPD

Zákon, ktorý vstúpi do platnosti už v roku 2025 sa (zatiaľ) ochuteným elektronickým cigaretám a obľúbeným liquidom vyhol. Čo to však znamená?

Niektoré zákony o predaji či výrobe cigaretových výrobkov s cieľom znížiť atraktivitu fajčenia sú už v platnosti. Začalo to nepríjemnými obrázkami na krabičkách a pokračovalo zákazom ochutených cigariet. Dnes si už teda obľúbené ochutené cigarety či dobre známe ,,pukačky“ nekúpime. Ako však nové zákony ovplyvnia elektronické cigarety?

 V článku sa dozviete: 

  1. Ako fungujú zariadenia na zahrievanie tabaku
  2. Ako nový zákon ovplyvní tieto zariadenia
  3. Aký je rozdiel oproti elektronickým cigaretám
  4. Aký osud čaká elektronické cigarety
  5. Čo sa skrýva pod skratkou TPD?
  6. Ako je to s reguláciou ohľadom elektronických cigariet? 

Neustála snaha znižovať atraktivitu fajčenia nielen u mladých ľudí je zo strany zákonov citeľná. A, ako inak, výrobcovia sa snažia tieto zákony obísť prostredníctvom nových technológií a zariadení, medzi ktoré môžeme zaradiť aj tie na zahrievaný tabak. Avšak, Európska únia sa vysporiadala už aj s nimi...

Zahrievané tabakové výrobky a zariadenia, ako fungujú?

Neexistuje hádam nik, kto by nepoznal preslávený IQOS a jeho náplne HEETS. Miliardový marketing a celosvetovo známa značka Philip Morris priniesli v roku 2014 na trh akýsi Iphone medzi cigaretami, ktorý sa dokonca pýšil aj niekoľkými vedeckými štúdiami, ktoré vykazovali neporovnateľne nižšie riziko rakoviny ako klasické cigarety. To, či tieto štúdie reflektujú skutočnosť sa však dozvieme až postupom rokov.

Nový prístroj pod názvom IQOS ovládol veľkú časť fajčiarov a dokonca zlákal aj nefajčiarov skrz atraktívneho dizajnu a nespočetného množstva príchutí. Veľa ľudí po ňom siahlo aj preto, že sa pri fajčení vytratil nežiaduci zápach. Zariadenie funguje v podstate veľmi jednoducho, vložíte náplň a čepeľ, resp. nahrievacie teliesko zohreje tabak a vám ostáva už iba vychutnávať si dym a chuť.

 Veľkou výhodou týchto zariadení boli aj samotné krabičky. Nemuseli totiž obsahovať nechutné obrázky, ktoré sa už medzičasom stali štandardom pri klasických cigaretách. Stačil im len jednoduchý popis o návykovosti či zdravotnom riziku. Rovnako, keďže išlo o úplne novú formu fajčenia, sa ich teda netýkal ani zákaz o ochutených cigaretách. Preto dnes v portfóliu tejto značky nájdeme HEETS, prípadne nové TEREA v tých najrôznejších príchutiach.

Monopolný výrobca však neostal dlho bez konkurencie a na trhu sa objavilo aj známe GLO, s ktorým prišla na trh spoločnosť British American Tobacco. Ďalším podobným zariadením je aj PULZE. Fungujú na rovnakom princípe ako IQOS, líšia sa hádam len v dizajnovom prevedení. Rovnako však poskytujú fajčiarom rôzne príchute, ktorým už onedlho odzvoní... 

Nový zákon o tabakových výrobkoch: aký bude mať dopad?

Zákaz ochutených zahrievaných tabakových výrobkov mal vstúpiť do platnosti už tento rok. Avšak, nakoniec sa rozhodlo, že účinnosť nadobudne až 1. januára 2025. Počnúc týmto dátumom si už teda obľúbenci zariadení IQOS a GLO ochutené náplne nekúpia. Budú k dispozícii len čisté bez prímesí.

Zákaz elektronických cigariet

Zákon nie je žiadnou novinkou, keďže Európska únia sa zaviazala znížiť počet fajčiarov aspoň na 5 % do roku 2040. Zameriava sa tak najmä na ochutené tabakové výrobky, ktoré sú u fajčiarov stále najpopulárnejšie. Cieľom je zároveň znížiť aj atraktivitu pre mladých ľudí, ktorí ešte s fajčením skúsenosti nemajú.

Avšak, keďže sa nový zákon vzťahuje len na zahrievanie tabaku, je len otázkou času, kedy sa tieto spoločnosti nejakým spôsobom vynájdu. IQOS síce ešte nemá k dispozícii beztabakový variant náplní, GLO však svoje náplne poskytuje v dvoch verziách. Náplne NEO obsahujú ochutený tabak, ich VEO ale funguje na podobnom princípe ako elektronické cigarety a zloženie tvorí namiesto tabaku nikotín.

Hoci predstava zníženia počtu fajčiarov je zaujímavá, je len veľmi otázne, aký to bude mať konečný dopad. Výsledkom môže byť zníženie počtu fajčiarov, ale aj jednoducho vyššia spotreba neochutených tabakových výrobkov, prípadne používatelia prejdú na elektronické ochutené cigarety.

Aký je rozdiel medzi zariadeniami na nahrievanie tabaku a elektronickými cigaretami?

Vapovanie elektronickej cigarety

Hlavným rozdielom, ako je zjavné už podľa názvu,  je práve tabak. HEETS, TEREA, aj náplne NEO (GLO) obsahujú tabak. Ten je zároveň aj predmetom všetkých zákonov, ktoré ich regulujú. Elektronické cigarety však samotný tabak neobsahujú. V ich zložení nájdeme len nikotín a rôzne príchute.

Aký dopad teda bude mať na elektronické cigarety pripravovaná legislatíva? Odpoveďou je, že žiaden. Keďže tabak neobsahujú, tento zákaz sa ich nijakým spôsobom nedotýka.

TPD regulácia - čo to je, a ako ovplyvňuje predaj elektronických cigariet?

Pre niektorých možno trochu kontroverzná smernica Európskej únie pod skratkou TPD priniesla niektoré obmedzenia aj medzi produkty elektronických cigariet, vapeov a e-liquidov. Pomerne obšírny zákon o výrobe, zložení a distribúcii tabakových výrobkov bol na stole už od roku 2001. Avšak, v roku 2014 sa ,,prispôsobil“ aj novému trendu v podobe elektronických cigariet.

Zákaz fajčenia

Skratka TPD označuje Tobacco Products Directive, teda smernicu pre tabakové výrobky. Cieľom je ochrana konečného spotrebiteľa, pričom tabakové výrobky musia prejsť naozaj prísnou reguláciou. Výrobca totiž musí, pred dodaním produktu na trh, predložiť rozsiahlu dokumentáciu, ktorá zahŕňa výrobné procesy, celkové zloženie produktu a dokonca aj toxikológiu. Týmto sa orgány snažia znižovať zdravotné riziko občanov na minimum. Tu však kľukatá cesta predajcov tabakových výrobkov zďaleka nekončí...

Dôležité je aj samotné prevedenie produktu. Ako sme už spomínali vyššie, výrobcovia musia na výrobkoch uvádzať zdravotné riziká, v prípade cigariet aj nepríjemné obrázky či riziko znázorňujúce piktogramy.

Ani elektronické cigarety neostali bez povšimnutia

Hoci názov TPD smernice uvádza vo svojom znení tabakové výrobky, postupom rokov sa táto regulácia dotkla aj elektronických cigariet a e-liquidov. Aj keď vieme, že tieto zariadenia nemajú nič spoločné s tabakom, keďže obsahujú priamo nikotín, (prípadne beznikotínové varianty ani ten nie) a ďalšie zložky ako PG, VG atď.

Fajčenie elektronickej cigarety

Aj keď je názov trochu protichodný, výrobcovia e-cigariet boli nútení sa tomuto zákonu podriadiť.

A čo to znamená v praxi?

Najväčšie zmeny nastali v množstve. Konkrétne v množstve náplní. V tomto prípade bol objem liquidu upravený tak, že jedna náplň nesmie presahovať 10 ml a v prípade elektronických cigariet sú to iba 2 ml. Aj preto sa u nás jednorazové elektronické cigarety predávajú s počtom potiahnutí maximálne 600. Čo teda v ostatných krajinách, napríklad ako je Amerika či Čína, nie je vôbec štandardom. Tam sa dostanete aj k e-cigaretám, ktoré sú na 2000 či dokonca až 5000 potiahnutí.

Rovnako musia prechádzať prísnou kontrolou a spomínanými testami či obmedzeniami v prevedení ako cigarety a ostatné tabakové výrobky. Ak by výrobca tieto materiály nedodal a napriek všetkému sa rozhodol svoj produkt začať predávať, postihli by ho naozaj vysoké sankcie.

Hoci si teda začiatkom roka 2025 už priaznivci IQOS-u, GLO či PULZE svoje obľúbené tabakové ochutené náplne nekúpia, ochuteným elektronickým cigaretám ešte neodzvonilo.

Zdroje

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.283.01.0004.01.ENG&toc=OJ%3AL%3A2022%3A283%3ATOC

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022L2100&from=EN

https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=541031&fbclid=IwAR1vxvaFeBin01KWmbAOCL4F3ddDG0UPnN6cGdB412MyVsWllNy_z9EZr4o

https://sita.sk/zakaz-predaja-aromatickeho-zahrievaneho-tabaku-na-slovensku-zacne-platit-az-od-buduceho-roka/

https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=535346

https://slovakia.representation.ec.europa.eu/news/zakaz-ochutenych-zahrievanych-tabakovych-vyrobkov-2022-11-23_sk

https://health.ec.europa.eu/tobacco/product-regulation/implementing-tobacco-products-directive-directive-201440eu/revision-tobacco-products-directive_en

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35241588/

https://www.esmo.org/policy/tobacco-policy

Používáme ověření věku Adulto