Ako by sa mala správne nabíjať elektronická cigareta?

Ako správne nabíjať elektronickú cigaretu?

Telefón, notebook, tablet či elektronická cigareta. Všetko, čo funguje bez bezprostrednej potreby napojenia do elektrickej zásuvky sa jednoducho musí dobíjať. Výnimkou teda nie sú ani elektronické cigarety.

Či už ste nováčikom vo svete novodobého fajčenia alebo dlhodobým používateľom, určite by ste si mali osvojiť niekoľko pravidiel, ako správne nabíjať e-cigarety.

 V tomto článku sa dozviete:

  1. Ako správne nabíjať jednotlivé druhy elektronických cigariet?
  2. Ako dlho by ste ich mali dobíjať?
  3. Tipy ako udržať batériu v dobrom stave

Všetko závisí od toho, akú formu elektronickej cigarety si zvolíte. Vo všeobecnosti poznáme, z hľadiska nabíjania, 3 druhy: jednorazové e-cigarety, elektronické cigarety s integrovanou batériou nabíjané klasicky pomocou USB a tretiu skupinu tvoria zariadenia s batériami, ktoré sa nabíjajú externou formou.

Ako sa nabíja elektronická cigareta podľa jednotlivých druhov?

Jednorazové e-cigarety

Už podľa samotného názvu je jasné, že ide o zariadenie, ktoré má obmedzenú životnosť. Jednorazové elektronické cigarety sú zvyčajne na niekoľko stoviek potiahnutí a po pár dňoch, resp. týždňoch, podľa toho, ako často zvyknete fajčiť, prestanú fungovať. Keď teda nadíde jej čas, musíme sa s ňou jednoducho natrvalo rozlúčiť a zaobstarať si novú.

Jednorázová elektronická cigareta Elf Bar

Medzi jednorázové e-cigarety patrí napríklad Elf Bar 600 alebo Froggy Frog, ktoré si môžete zakúpiť aj na e-vaper.sk.

Elektronické cigarety s integrovanou batériou

V tomto prípade hovoríme o nabíjaní prostredníctvom USB kábla. Takéto nabíjanie je najobľúbenejšie aj najvyhľadávanejšie a funguje tak väčšina elektrických zariadení. Aj tu sa však treba mať na pozore. Nie každá elektronická cigareta má batériu vhodnú na nabíjanie v bežnej elektrickej zásuvke. Niektoré z nich by ste mali nabíjať pomocou notebooku či externej nabíjačky.

Dobíjanie takýchto elektronických cigariet je jednoduché. Väčšina je vybavená aj kontrolkou, ktorá vás upozorní, že vám batéria pravdepodobne čoskoro vypovie službu. V takomto prípade stačí do vape-u zastrčiť priložený kábel, ktorý následne, podľa typu zariadenia, pripojíte do počítača či externej nabíjačky.

E-cigarety s externým nabíjaním

 V tomto prípade hovoríme o zariadeniach, pri ktorých sa batérie vymieňajú. Vášniví vaperi majú doma určite minimálne dve, ktoré obmieňajú, aby im vape fungoval vždy, keď potrebujú.

Nabíjanie takýchto zariadení spočíva v tom, že batériu musíte z elektronickej cigarety najskôr vybrať, pretože žiaden port na USB na nej nenájdete. Batériu už len jednoducho necháte nabiť a vložíte ju naspäť do zariadenia.

Ako dlho nabíjať e-cigarety a na čo si dať pozor?

Každá elektronická cigareta má iný čas výdrže aj dobíjania batérie v závislosti od typu. Vo všeobecnosti však platí, že by sa mali dobíjať 1-4 hodiny. Samotné nabíjanie však nekončí kontrolkou vysvietenou na maximum. Je niekoľko vecí, na ktoré by ste si určite mali dať pozor.

V prvom rade používajte príslušenstvo, ktoré ste dostali v balení pri zakúpení svojej elektronickej cigarety. Vymieňanie káblov či adaptérov do zásuvky sa vám nemusí vyplatiť a zariadenie sa vám nemilo odvďačí krátkou životnosťou. Avšak, väčšina elektronických cigariet má možnosť výmeny batérie, takže za niekoľko eur si môžete zaobstarať úplne novú.

Tak, ako to platí pri väčšine elektrických zariadení, ani vape by ste počas nabíjania nemali nechať bez dozoru. Samozrejme, nemusíte pri ňom celé hodiny sedieť a striehnuť, či sa z neho náhodou nedymí. Ale nechať ho celý deň na nabíjačke, kým ste mimo domu by sa vám naozaj nemuselo vyplatiť.

Pár tipov ako udržať batériu v dobrej kondícii

  1. Používajte kvalitné nabíjačky a batérie - ideálne tie, ktoré sú priložené v balení priamo od výrobcu.
  2. Snažte sa nevybíjať zariadenie na minimum - hoci to nie vždy dokážeme ovplyvniť a občas sa stane, že e-cigaretu zabudneme nabiť, nemalo by to byť však pravidlom.
  3. Snažte sa svoju elektronickú cigaretu nabíjať pravidelne – nečakajte, kým sa úplne vybije. Aj keď vám na konci dňa ostáva ešte 30 %, pokojne ju na nejaký čas dajte do nabíjačky.
  4. Batériám nesvedčia príliš nízke ani príliš vysoké teploty – snažte sa batériu uchovávať pri izbovej teplote a, samozrejme, na tmavších a suchých miestach.

Zdroje

https://www.wikihow.com/Charge-a-Vape-Pen

 

Používáme ověření věku Adulto