Ako funguje elektronická cigareta?

Ako funguje elektronická cigareta?

Moderná doba si žiada aj moderné riešenia. Patríte medzi aktívnych fajčiarov? Potom ste sa nepochybne stretli s mnohými obmedzeniami – tými na miesta, kde fajčiť nesmiete, ale aj výčitkami okolia. V neposlednom rade musíme myslieť na nepríjemný zápach oblečenia spôsobený cigaretovým dymom. Všetkému je však raz a navždy koniec. Riešením je vaping.

 V tomto článku sa dozviete:

  1.  Čo je to vaping?
  2.  Aké sú výhody vapingu v porovnaní s klasickým fajčením?
  3.  História elektronických cigariet
  4.  Čo je elektronická cigareta?
  5.  Ako elektronická cigareta funguje?
  6.  Ako sa starať o elektronickú cigaretu?

Čo je to vaping?

Vaping, vapovanie či elektronické fajčenie – moderné „bafkanie“ má mnoho podôb, záleží len na tom, či vychádzajú z anglickej predlohy alebo preferujete ich slovenské ekvivalenty. Vo svojej podstate však ide vždy o to isté.

Vapovanie

Obrázok: Vapovanie

Vapovanie je vlastne spôsobom inhalovania účinných látok – vrátane nikotínu. Tieto látky sa vyparujú z vaporizéra, teda zjednodušene môžeme hovoriť o elektronickej cigarete. Podstatou je, že látky sú rozpustné v kvapaline, ktorá je pre elektronické cigarety typickou. Ide vlastne o náplň, ktorú v podobe pary vťahujete do úst či pľúc.

Nakupovať elektronické cigarety

Aké sú rozdiely vapingu v porovnaní s klasickým fajčením?

Už na prvý pohľad je zjavných niekoľko značných rozdielov. Tým najpodstatnejším je princíp samotného fajčenia. V prípade klasických cigariet hovoríme o spaľovaní tabaku, avšak ruka v ruke s ním kráča aj spaľovanie vyprodukovaných splodín.

Množstvo z uniknutých látok je navyše škodlivých až karcinogénnych – napríklad decht. Navyše, klasické cigarety produkujú štipľavý dym usádzajúci sa napríklad na pokožke či oblečení, ktorý je najmä pre nefajčiarov dráždivý. Okrem toho pri fajčení riskujete aj zažltnutie zubov či končekov prstov.

Ako sme si už povedali, proces spaľovania pri elektronických cigaretách nehrozí – látky sa v tomto prípade odparujú. Výsledkom teda nie je dym, ale para. Nielenže nevznikajú karcinogénne výpary, ale vyhnete sa aj špecifickému zápachu. To je napokon azda najväčšou výhodou vapovania –fajčiť môžete aj v interiéri, napokon, paru bez zápachu vyvetráte rýchlejšie a bez výrazných problémov.

História elektronických cigariet 

Málokto vie, že história elektronických cigariet atakuje už 100-ročnú hranicu. I keď nie v tom pravom zmysle slova. V roku 1927 prisiel Joseph Robinson s prvým patentom na elektrický vaporizér, v tom čase primárne určený na inhalovanie zdraviu prospešných látok.

Vape určený na rekreačné účely začal naberať reálne kontúry asi o 40 rokov neskôr – v roku 1963 si nechal vynálezca Herbert A. Gilbert patentovať prvú bezdymovú beztabakovú cigaretu pracujúcu na princípe inhalovania odparovanej tekutiny.

Skutočný boom ohľadom elektronických cigariet však nastals nástupom pandémie koronavírusu a 20. rokov 21. storočia. Svoj podiel na tom mali nové typy elektronických cigariet – takzvané all in one modely, ktoré sa stali lacnými, efektnými a dostupnými náhradami klasických tabakových cigariet.

Čo si však môžeme pod pojmom e-cigareta predstaviť dnes?

Čo je elektronická cigareta?

Dnes môžeme nájsť elektronické cigarety na trhu aj pod názvami vape, e-vape či e-cigareta. Vo všetkých prípadoch ide o elektronické zariadenie – väčšie či menšie – určené na inhalovanie e-liquidu, teda tekutej náplne najrôznejších príchutí. Spravidla disponujú e-cigarety dobíjateľnými akumulátormi, výnimkou však nie sú ani zariadenia pracujúce s klasickými tužkovými (AA) či jednorazovými gombíkovými batériami.

Elektronické cigarety

Obrázok: Elektronické cigarety

Samostatnou kategóriu sú all-in-one elektronické cigarety. Tie sa predávajú nabité a naplnené. Ide o jednorazovky, teda vapy určené na jedno použitie. Batéria sa v tomto prípade dobíjať nedá.

Nakupovať jednorazové elektronické cigarety

Na jednorazové cigarety sa pritom môžeme pozerať z dvoch uhlov – na jednu stranu ide o efektívne riešenie na cesty a vstupnú bránu do sveta vapingu pre začínajúcich vaperov. Na druhú stranu však jednorazové e-cigarety tvoria značnú časť celkového odpadu vyprodukovaného e-vapingom. Problémom sú najmä jednorazové batérie, pre ktoré nemôžu cigarety končiť v bežnom, ale nebezpečnom elektronickom odpade.

Jednorazové elektronické cigarety

Obrázok: Jednorazové elektronické cigarety

Ako elektronická cigareta funguje?

Ak patríte medzi zvedavcov, ktorých zaujíma, z čoho sa elektronická cigareta skladá a ako funguje, túto časť článku rozhodne nepreskočte. Dozviete sa v nej množstvo zaujímavostí, o ktorých ste možno doteraz ani len netušili.

Batéria

Srdcom e-cigarety je batéria, bez nej by ste samotné zariadenie nezapli. Najčastejšie sa môžete stretnúť s Li-ion akumulátorom, keďže ten netrpí pamäťovým efektom. Výhodou takéhoto napájania je možnosť opätovného dobitia podľa potrieb. Iste, akumulátor sa každým dobitím mierne opotrebuje, avšak nepredstavujte si to vôbec tragicky. Porovnať to môžeme s batériou v mobile, jej výmenu začnete reálne riešiť až po rokoch používania.

Atomizér

Batériu môžeme pokojne označiť aj ako hnací motor, ktorý do prevádzky uvádza atomizér, cartomizér či clearomizér – závisí od typu elektronickej cigarety. Jeho súčasťou je knôt privádzajúci tekutinu z nádoby k žhaviaciemu zariadeniu. Tam sa následne e-liquid ohrieva na teplotu 60 °C, vďaka čomu nedochádza k jeho škodlivému spaľovaniu. Celý proces riadi mikroprocesor vstrekujúci kvapôčky tekutiny do prúdiaceho vzduchu. Tým sa náplň premieňa na paru.

Nakupovať atomizéry

Náustok

Pomocou náustku následne používateľ túto paru vťahuje do úst (MTL fajčenie) či pľúc (DL fajčenie). Z pohľadu fajčiara je ešte postatnou časťou nádoba na tekutinu – spravidla s neveľkým objemom, napríklad 3 či 5 mililitrov. Ide o „tank“, z ktorého tekutina na základe vyššie uvedeného procesu ubúda a premieňa sa na paru. 

Elektronická cigareta

Clearomizér

Najmodernejším riešením je takzvaný clearomizér – ten v sebe kombinuje žhaviaciu špirálku spolu s nádobou na tekutinu. Z pohľadu používateľa je takéto riešenie najpraktickejšie, atomizér totiž nemusí rozoberať, jeho jedinou starosťou je včas a správnym spôsobom doplniť e-liquid. Na konci životnosti clearomizéra ho stačí jednoducho vymeniť. Dobrou správou je, že ide o pomerne lacnú položku.

Súčasťou clearomizéra býva aj regulátor prívodu vzduchu. Ide o príjemnú vychytávku, vďaka ktorej si môžete poťah upraviť presne podľa vašich potrieb. Ak preferujete ťažší poťah s kopnutím v krku, tieto prieduchy jednoducho privrite. Naopak, ste milovníkmi hlbokého poťahu pary až do pľúc? Viac vzduchu bude hrať vo váš prospech. Výsledkom navyše budú mraky vydýchnutej pary.

Ako sa starať o elektronickú cigaretu?

Čo je to elektronická cigareta a ako funguje sme si už povedali. Na záver je však dobré si uvedomiť, že ide o spotrebný tovar, ktorý si vyžaduje istú starostlivosť. Nemajte však obavy, nejde o nič ťažké a postupom času budete všetko robiť takpovediac automaticky. Napriek tomu vám však prinášame niekoľko praktických tipov, ako sa o elektronickú cigaretu starať, aby vám vydržala čo najdlhšie.

  • S používaním to nepreháňajte – najmä počas teplých letných dní sa e-vape zahrieva podstatne rýchlejšie. Vysoká teplota však neprospieva batérii ani žhaviacej hlave. Ak teda cítite, že je teplota vyššia ako bežne, e-cigaretu na chvíľu odložte a nechajte ju vychladnúť. Predídete tak jej nenávratnému poškodeniu.
  • Nechajte jej čas – po plnení sa s fajčením zbytočne neuponáhľajte. Vata, ktorá je súčasťou clearomizéra, potrebuje na nasiaknutie tekutinou približne 15 minút. Ak by ste začali fajčiť bezprostredne po plnení e-liquidom, dočkali by ste sa spálenej chuti v ústach a poškodenej vaty.
  • E-cigaretu pravidelne čistite – nie je to len hygienické, ale mimoriadne dôležité z hľadiska správneho fungovania. Vytečený e-liquid môže pôsobiť na kontakty, ktoré po čase začnú korodovať. Nanesené nečistoty a prach sa zasa nepriaznivo podpíšu na prehrievaní samotného zariadenia.

Ako naplniť elektronickú cigaretu?

Tejto téme sme venovali samostatný blogový článok, ktorý si môžete prečítať tu: Ako naplniť elektronickú cigaretu?

Nakupovať náplne

Ako sa nabíja elektronická cigareta?

Aj pre túto tému sme pre vás pripravili samostatný návod, ktorý nájdete na: Ako sa nabíja elektronická cigareta?

Ďalšie informácie:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-truths-you-need-to-know-about-vaping

https://kidshealth.org/en/parents/e-cigarettes.html

https://nida.nih.gov/publications/drugfacts/vaping-devices-electronic-cigarettes

https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_cigarette

https://www.dshs.texas.gov/vaping/what-is-vaping

Používáme ověření věku Adulto